Mevsimlerden Roma Çoğunuz biliyorsunuzdur bu blogu. Dr. Mehtap Pasin Guoalano'nun blogu. Sağlıklı beslenmeye dair paylaştığı bilgilerle, listelerle nasıl beslenileceği ni öğreterek bir çok kişinin hayatına sanki sihirli bir değnekle dokunmuş, değiştirmelerine yardım etmiş değiştirmiş...
Bende kendisini, blogunu takip ederek sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. Kendim için bir şeyler yapıyorum.. Dün pazar tatildi. Biraz halsizliğin verdiği etkiyle evden dışarı çıkmak istemedim.
Biraz uzandım film izledim. Mehtap ne yaparsanız yapın hareket edin demişti en son detoks listesini yayınladığında.. Bende biraz hareket ettim. 15-20 dakika film . 15-20 dakika ev işi yada yemek yapma...
Şimdi yaptıklarımı yazıcam yarında fotograflarını yüklerim..
BAYAT EKMEK DEĞERLENDİRME
Çok az olmasına rağmen bayatlamış kurumuş ekmekleri atmak istemedim. Biraz suyla ıslattım.1 yemek kaşığı çavdar ezmesini ıslattım . İkisini blenderda çektim... Hafif yağlanmış kızgın tavaya krep gibi akıttım. Üstüne çörek otları serpiştirdim.. İyice altı kızarınca çevirdim birazda bu yüzeyini pişirdim.
Tabağın kenarındaki ezmelerden açık olanı yulaf, koyu renki olanı çavdar ezmesi..
Afiyetle yedik kahvaltıda..LAVAŞ, TORTILLA NASIL YAPILIR?
Malzemeler
8 kaşık yulaf ezmesi
1/4 paket ınstant maya
Tuz, Ilık su
1 bardak un
Yapılışı
Yulaf ezmesini ıslattım. 10-15 dakika sonra blenderla çektim. Unu tuzu mayayı karıştırdım.. Yulaf ezmesini ve ılık suyu karıştırarak elastik bir şekil alana kadar yoğurdum..
Üzerini kapattım 50-60 dakika mayalanmaya bıraktım..
Tekrar bir iki dakika daha yoğurdum. yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayıp tekrar mayalanmaya bıraktım..
15-20 dakika sonra merdaneyle açıp teflon tavada (yağsız) her iki yüzeyinide pişirdim...
Yumuşacık oldular... Yarısı 1-1,5 dilim ekmeğe tekabül edebilir. 1/4'ü çok az gelir diye düşünmekteyim.
CEZERYE
Bu sağlıklı beslenmenin bir parçası değil. Evdeki yemediğim havuçları elden çıkarmak için rendenin ince kısmıyla rendeledim üzerine biraz şeker ilave ettim 15-20 dakika sonra havuçlar sulanmış şekerin çoğu kendiliğinden erimiş oluyor kısık ateşte pişirdim ( bunu 2 gün önce yapmış cam bir saklama kabının içine
koyup buzdolabına atmıştım.. )İçine biraz ceviz yarım paket kadar un haline getirilmiş petit beurre bisküvi katıp yoğurdum.. Streç filmin içine koyup merdaneyle açtım.. Dilimledim... Altını üstünü hindistan cevizine buladım
vee böyle güzel tatlılar evde tutulmaz diyerek paketledim..
EV YAPIMI ÇAVDARLI MAKARNA, ERİŞTE
Elimi hamura sürmüşken bunuda yapayım dedim mayalı hamuru yoğuracağım zaman çavdar ezmesi ıslatmıştım. Blenderla çektim.Malzemeler
6-7 yemek kaşığı çavdar ezmesi
6 yemek kaşığı un
Tuz
1 adet yumurta
Yapılışı
Hepsini karıştırdım. Çok sert, çok yumuşak olmayacak şekilde yoğurdum20 dakika film molasından sonra merdaneyle açtım.
Çiğbörek hamurunu kestiğimiz rulette kestim.
Çavdar kattığım için makarna piştikten sonra bile sert olabilirmiş. Henüz pişirip yemedim…
PORTAKAL REÇELİMİ DESEM MARMELADI MI ? BİLEMEDİM.
Marmelatla Reçel arasında içine konan şeker miktarı dışında bir fark var mı? Ben bilmiyorum. Ne marmelat nede reçel tüketen, yokluğunu arayan biriyim Benim için olsada olur olmasada olur.. Şimdi listede marmelat olunca bende portakalların başını yiyeyim dedim
Malzemeler ve Yapılışı
Dilimleyip şekerledim.. 1,5 kg portakala büyük bir su bardağı şeker sonra 1 ymk kaşığı daha ilave ettim.Kabuklarını önce bıçağın tersiyle sürterek acı suyu kısmen çıkardım iç kısmındaki beyazlıklarından ayırdım… Suyun içinde beklettim 15-20 dakika.
Sıkarak çıkardım yeniden suya bıraktım bu işlemi 3 kez yaptım sonra yeni bir suda 5 dakika haşladım. Suyunu süzdüm.. Şekerli portakal dilimlerinin içine kattım. ¾ bardak su ilave ettim. Pişirdim. Baktım kıvam almıyor Blenderla biraz yardımcı oldum kıvam almasına.
Bir Pazar günü de böyle bitti, gitti….
No comments:
Post a Comment