Bir Pazar Günü de Böyle Bitti, Gitti….

     Uzun zamandan beri bir şeyler yapıp koymuyorum buraya. Hepiniz farkındasınız. Bugünlerde el yapımı, direk mideye hitap eden başka çalışmalarım var. Onlardan   bahsedeyim biraz.
     Mevsimlerden Roma   Çoğunuz biliyorsunuzdur bu blogu.  Dr. Mehtap Pasin Guoalano'nun blogu.  Sağlıklı beslenmeye dair paylaştığı bilgilerle, listelerle  nasıl beslenileceği ni öğreterek bir çok kişinin hayatına sanki sihirli bir değnekle  dokunmuş, değiştirmelerine yardım etmiş değiştirmiş...

      Bende kendisini, blogunu takip ederek sağlıklı beslenmeye çalışıyorum.  Kendim için bir şeyler yapıyorum..  Dün pazar tatildi. Biraz   halsizliğin verdiği etkiyle evden dışarı çıkmak istemedim. 

   Biraz uzandım film izledim. Mehtap ne yaparsanız yapın hareket edin demişti en son  detoks listesini yayınladığında.. Bende biraz hareket ettim.  15-20 dakika film . 15-20 dakika  ev işi yada yemek yapma...

  Şimdi yaptıklarımı yazıcam  yarında fotograflarını yüklerim..

   BAYAT EKMEK DEĞERLENDİRME

   Çok az olmasına rağmen bayatlamış kurumuş ekmekleri atmak istemedim. Biraz suyla ıslattım.
   1 yemek kaşığı çavdar ezmesini ıslattım . İkisini blenderda çektim... Hafif yağlanmış kızgın tavaya krep gibi akıttım. Üstüne çörek otları serpiştirdim.. İyice altı kızarınca   çevirdim birazda  bu yüzeyini pişirdim.
Tabağın kenarındaki ezmelerden açık olanı yulaf, koyu renki olanı çavdar ezmesi..

Afiyetle yedik kahvaltıda..

LAVAŞ, TORTILLA  NASIL YAPILIR?

 Malzemeler


  8 kaşık yulaf ezmesi
  1/4 paket ınstant maya
  Tuz, Ilık su  
  1 bardak un 

  Yapılışı 

  Yulaf  ezmesini ıslattım. 10-15 dakika sonra  blenderla çektim.  Unu tuzu mayayı karıştırdım.. Yulaf ezmesini ve ılık suyu karıştırarak elastik bir şekil alana kadar yoğurdum..

Üzerini kapattım 50-60 dakika mayalanmaya bıraktım..

  Tekrar bir iki dakika daha yoğurdum. yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayıp tekrar mayalanmaya bıraktım..

 15-20 dakika sonra merdaneyle açıp teflon tavada (yağsız) her iki yüzeyinide pişirdim...

    Yumuşacık oldular...  Yarısı 1-1,5 dilim ekmeğe tekabül edebilir.  1/4'ü çok az gelir diye düşünmekteyim.

   CEZERYE 

 Bu sağlıklı beslenmenin bir parçası değil.   Evdeki yemediğim  havuçları elden çıkarmak için  rendenin ince kısmıyla rendeledim üzerine biraz şeker ilave ettim 15-20 dakika sonra   havuçlar sulanmış şekerin çoğu kendiliğinden erimiş oluyor kısık ateşte pişirdim ( bunu 2 gün önce yapmış cam bir saklama kabının içine
koyup buzdolabına atmıştım.. )


İçine biraz ceviz  yarım paket kadar  un haline getirilmiş petit beurre bisküvi katıp yoğurdum.. Streç filmin içine koyup merdaneyle açtım..   Dilimledim...  Altını üstünü hindistan cevizine buladım
 
vee  böyle güzel tatlılar evde tutulmaz diyerek paketledim..

EV YAPIMI ÇAVDARLI MAKARNA, ERİŞTE

 Elimi hamura sürmüşken bunuda yapayım dedim mayalı hamuru yoğuracağım zaman  çavdar ezmesi ıslatmıştım. Blenderla çektim.

Malzemeler


  6-7  yemek kaşığı çavdar ezmesi
  6 yemek  kaşığı un
  Tuz
  1 adet yumurta

 Yapılışı 

  Hepsini karıştırdım.  Çok sert, çok yumuşak olmayacak şekilde yoğurdum

20 dakika film molasından sonra merdaneyle açtım.


 Çiğbörek hamurunu kestiğimiz rulette kestim.


 Bir bezin üzerinde kurumaya bıraktım.
Çavdar kattığım için makarna piştikten sonra bile sert olabilirmiş. Henüz pişirip yemedim…



PORTAKAL REÇELİMİ DESEM MARMELADI MI ? BİLEMEDİM.


Marmelatla Reçel arasında içine konan şeker miktarı dışında bir fark var mı? Ben bilmiyorum. Ne marmelat nede reçel tüketen, yokluğunu arayan biriyim Benim için olsada olur olmasada olur.. Şimdi listede marmelat olunca bende portakalların başını yiyeyim dedim

Malzemeler ve Yapılışı 


Dilimleyip şekerledim.. 1,5 kg portakala büyük bir su bardağı şeker sonra 1 ymk kaşığı daha ilave ettim.Kabuklarını önce bıçağın tersiyle sürterek acı suyu kısmen çıkardım iç kısmındaki beyazlıklarından ayırdım… Suyun içinde beklettim 15-20 dakika.


Sıkarak çıkardım yeniden suya bıraktım bu işlemi 3 kez yaptım sonra yeni bir suda 5 dakika haşladım. Suyunu süzdüm.. Şekerli portakal dilimlerinin içine kattım. ¾ bardak su ilave ettim. Pişirdim. Baktım kıvam almıyor Blenderla biraz yardımcı oldum kıvam almasına.



 Bir Pazar günü de böyle bitti, gitti….
Read More »

Şalın Son Hali

Yün Şal Saçak Yapılışı


Siteme uğraştığım/ uğraştığımız işleri ekleyeyim dedim . Bir baktım ki en son şalda kalmışım. her yıl moda şallar kaşkollar .Şalın son halini koymamışım onu da koyayım istedim.
Az önce işyerin de çektim fotoğrafını . Bir de mezura bulsaydım ölçülerini yazıcaktım.

Saçak Nasıl Yapılır?

Ucundaki kurtçukları nasıl yaptığımı düşündüm ben yapmıştım ama nasıl yapmıştım.
Anlatma yeteneğim zayıf olduğu için diyorum ki bir ilmek tığınızda ilmekten sonra ördüğünüz ipin
10 cm ilerisini tutuyorsunuz ipi sürekli büküyorsunuz. sonra 10 cm'lik ipin ortasından tutup 5- 5 bırakıyorsunuz. Bükmüş olduğunuz ip birbirine kendiliğinden sarılıyor sonra bir sık iğne yapıyorsunuz tığınız daki ilmek ve doladığınız iple sonra yine aynı işlem ..
Benim anlatmamdan anladıysanız afferin size

Buradan şalın önceki aşamalarına ulaşabilirsiniz
Read More »